
Geleneksel El Sanatları
Geleneksel el sanatları programında eski Türk sanatlarının devamını sağlayacak aynı zamanda müzelerde kütüphanelerde resmi ya da özel koleksiyonlarda bulunan bu türden eski eserlerin bakımlarını ve onarımlarını bilimsel yöntemlerle yapacak elemanlar yetiştirmek amacıyla eğitim yapılmaktadır. Bu sebeple Geleneksel El Sanatları bölümleri aşağıdaki anabilim dallarından oluşur.
Cilt: Cilt programının amacı geçmişdeğerleri koruyup devamını sağlama unutulmuş olan cilt ve kitap sanatımızı tekrar canlandırıp günümüze uyarlama eski Osmanlı Türk sanatındaki biçim renk desen üslup gibi konuları inceleme bozulan ciltleri onarma konusunda çalışacak sanatçıları yetiştirmek
Eski Çini Onarımı: Eski çini onarımları programının amacı bozulmuş silinmiş eskimiş çinileri ilk haline yakın şekilde onarabilecek klâsik formları bozmadan günümüze uygulayabilecek desen tasarımcısı sanatçıları yetiştirmek.
Eski Yazı (Hat): Eski yazı (hat) programının amacı geleneksel sivil ve dini mimaride binaların yazılarını yazacak ve bozulmuş yazıları onararak eski haline getirecek ve hat sanatını klâsik ve modern anlayışla uygulayacak sanatçıları yetiştirmek.
Halı Kilim ve Eski Kumaş Desenleri: Halı Kilim ve Eski Kumaş Desenleri programının amacı kaybolmaya yüz tutmuş geleneksel el dokuma örneklerinin belgelenmesi korunması değerlendirilmesi alanında çalışacak sanatçıları yetiştirmek.
Tezhip (Süsleme) : Tezhip programının amacı geleneksel sivil ve dini mimaride binaları süsleme amacıyla yapılan kalem işi eski el yazmaları da ve kitap süslemelerinde kullanılan motif ve süsleme altın ezme ve kullanma gibi geleneksel Türk el sanatı alanında çalışacak sanatçılar yetiştirmek.
Geleneksel El Sanatları programında temel sanat eğitimi sanat tarihi uygarlık tarihi temel tasarım güzel sanatlar tasarlama ilkeleri Osmanlı Türkçe si Türk süsleme desenleri teknik resim perspektif Türk ve doğu sanat tasarımı sedefçilik oymacılık mesleki restorasyon gibi dersler okutulur. Ayrıca seçecekleri ana bilim dalına göre özel dersler verilir.
Geleneksel El Sanatları programda okumak isteyenler şekil algısına tasarım ve çizim yeteneğine ve estetik görüşe sahip sanata karşı içten bir ilgi duyan üretici kimseler olmaları gerekir. Program özel yetenek sınavı sonuçlarına göre öğrenci almaktadır.
Geleneksel El Sanatları programından mezun olanlara Geleneksel El Sanatçı unvanı verilir. Ayrıca bitirdiği ana bilim dalı belirtilir. Geleneksel El sanatçılarından cilt sanatçısı bozulmuş eski ve değerli kitap kapaklarını asıllarına uygun hale getirici çalışmalar yapar.
Çini ve tezhip sanatçısı eski binaların çini ve tezhiplerini ve çini ve tezhiplerin çizilecek bölümünü inceler çini ve tezhip yüzeye en uygun şekilde yerleştirilmesi için tasarımlar geliştirir ve bunları uygular. Bozulan çini ve tezhiplerin asıllarını kaynaklardan inceler ilk halini taslak olarak çizer ve buna göre çini ve tezhiplerin bozulan yerlerini onarır.